Verwarmingsaccessoires

Sorteer op
Prijs
Categorieën
Kleur
Material

Is infraroodverwarming een alternatief?

Traditionele verwarmingsvormen met olie, stroom of gas hebben heel wat nadelen. Aangezien dit zogenaamde convectieverwarming is, ontstaat er tijdens het verwarmen luchtcirculatie die de lucht uitdroogt, stof op voorwerpen en bodem laat opdwarrelen en schimmelvorming bevordert. Los daarvan verbruiken convectieverwarmingen veel energie, wat ook te merken is in de stookkosten. Het is geen toeval dat veel mensen daarom een infraroodverwarming kopen. Deze weet namelijk met talrijke voordelen te overtuigen in vergelijking met traditionele verwarmingsmethodes. De reden waarom veel mensen een infraroodverwarming kopen is dat de modellen een heel goede aanvulling zijn voor het verwarmen in het eigen huis. Als volledige vervanging wordt de verwarming op elektriciteit op den duur heel duur.

Waarom een infraroodverwarming kopen?

Verwarmingen die met infrarood werken, hebben heel wat voordelen in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Doordat infraroodstralen stralingswarmte afgeven en geen convectiewarmte, vallen alle negatieve eigenschappen van verwarmingen op stroom, olie of gas weg. Er is dus geen luchtcirculatie die slechts is voor het klimaat in de ruimte. Schimmel wordt voorkomen en stof wordt niet opgedwarreld. Vooral voor personen met astma en allergieën is verwarmen met infraroodwarmte optimaal. Bij convectie wordt de lucht opgewarmd waardoor deze stijgt en de koude lucht daalt. Daardoor kan het gebeuren dat het hoofd warm is en de voeten koud. Infraroodstralen worden gelijkmatig op de vlakken en vervolgens aan de omgeving afgegeven waardoor er een gelijkmatige warmte ontstaat. De stralen dringen dieper in de huid dan convectiewarmte, dat wil zeggen dat de temperatuur automatisch hoger ervaren wordt en u kunt de temperatuurregeling enkele graden lager instellen dan bij traditionele verwarming. U kunt dus heel wat kosten besparen als u een infraroodverwarming koopt. De aankoopkosten zijn ook heel laag en de verwarming op zich is plaatsbesparend. De installatie van deze verwarming is snel en eenvoudig. Verdere voordelen zijn dat infraroodverwarmingen een lange levensduur hebben en relatief veilig zijn omdat ze gesloten zijn. Los daarvan deze verwarming niet bevriezen.

Hoe werkt een infraroodverwarming?

Infraroodverwarmingen werken op elektriciteit. De stroom wordt bij het verwarmen in infraroodstralen omgezet. In tegenstelling tot convectie warmt infrarood met golven op. Deze verwarmen de lucht niet rechtstreeks maar geven warmtestralen af aan de omliggende vlakken. Van daaruit wordt de warmte gelijkmatige aan de ruimte overgedragen. De warmte dringt dieper in de huid en het gevoel naast infraroodverwarmingen is vergelijkbaar met het gevoel van zonnebaden of een ruimte met een kachel.

Hoe efficiënt werken infraroodverwarmingen?

Infraroodverwarmingen werken aanzienlijk efficiënter als traditionele verwarmingssystemen. Ongeveer 86% van de energie die voor het verwarmen gebruikt moet worden, wordt ook effectief in warmtestraling omgezet. Bij oliekachels wordt hoogstens 80% van de energie effectief gebruikt. Een belangrijke factor voor verwarmingssystemen met een hoog rendement die hun warmte via infraroodstraling afgeven, zijn de omringende oppervlakken. Enerzijds is het materiaal van wanden of meubels van belang die aan de verwarming grenzen. Sommige materialen geleiden warmte beter dan andere. Anderzijds kunnen in een lege ruimte bijvoorbeeld minder stralen aan de omgeving afgegeven worden dan in een goed bemeubelde ruimte met veel voorwerpen.

Hoe warm worden infraroodverwarmingen?

Het thermische maximum bij deze verwarmingen is verschillend naargelang de producent en het model. In het algemeen wordt het oppervlak van de verwarmingsplaten ongeveer 90 °C tot 125 °C warm.

Zijn infraroodverwarmingen gevaarlijk?

Verwarmingen die met infrarood verwarmen, zijn volledig gevaarloos. Ze stralen dezelfde C-stralen uit als de zon en deze zijn levensbelangrijk. Infraroodstralen versterken het immuunsysteem en worden in het algemeen als deugddoend op het lichaam ervaren.

Hoe zuinig zijn infraroodverwarmingen?

Als u een infraroodverwarming koopt, zal de aankoopprijs heel laag zijn. Enkel als u van plan bent om alleen met infrarood te verwarmen, wordt het een dure zaak. De kosten kunnen tot drie- of vier keer zo hoog oplopen dan bij verwarmen met olie. De energie van de infraroodstralen is echter efficiënter. Voor een aangenaam klimaat thuis is de aankoop van een infraroodverwarming als aanvulling de moeite waard. Voor sommige ruimtes is het bovendien zinvoller en goedkoper om een infraroodverwarming te gebruiken. In volkstuinen of vakantiehuizen zou een groot verwarmingssysteem met gas, olie of normale stroom aanzienlijk duurder zijn.

Waar en hoe ophangen?

De infraroodverwarmingen worden in vele gevallen in grote ruimtes of op grotere vlakken gebruikt. Dat kunnen serres, stallen, sporthallen, voetbalvelden enz. zijn. Maar ook thuis of in de woning kunnen deze toestellen hun volledige potentieel ontplooien op voorwaarde dat u met enkele zaken rekening houdt. U moet erop letten dat de wanden en venster in de ruimte 100% dicht zijn zodat er geen energie verloren gaat. Infraroodverwarming bestaat in vele variaties en vormen. De nieuwere modellen, vooral voor binnen, zijn vaak draagbaar of zelfs verrijdbaar. Er zijn infraroodverwarmingen die eruitzien als een bal of een spiegel. Daardoor kunnen ze veelzijdig in de ruimte gemonteerd worden. Vaak kunnen meerdere verwarmingsoppervlakken tot een systeem worden gecombineerd. Deze wordt zo hoog mogelijk in een gebouw of ruimte gemonteerd. De stralingsradius van de verschillende verwarmingsoppervlakken moeten elkaar aan de randen overlappen. Uiteraard is de plaatsing van de verwarming ook afhankelijk van de stroombron waaruit de energie gehaald wordt.

Conclusie

Infraroodverwarmingen zijn een nuttige en decoratieve aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem in het huis. Ze hebben talrijke voordelen. Infrarood zorgt voor een deugddoend warmtegevoel in het lichaam, bevordert het immuunsysteem en de doorbloeding. De aankoopkosten zijn laag, de installatie eenvoudig en de toepassingsgebieden heel veelzijdig. Dit zijn niet alle voordelen. Als u een normaal verwarmingsmodel niet mooi vindt, kunt u een infraroodverwarming kopen waarbij u niet ziet waarvoor ze bedoeld is.