IJsblokjesmachines

Sorteer op
Prijs
Categorieën
Kleur
Material
  1. € 119,90
    UVP € 199,00
    (93)
  2. € 209,90
    UVP € 319,00
    (90)

Aankoopadvies voor een ijsmachine 

Lekkere cocktails of vele gemengde draken smaken pas echt goed met ijsblokjes en dat niet enkel op zomerparty’s maar het hele jaar door. Vaak is er niet voldoende plaats in het vriesvak in de koelkast. Ook in de vriezer moeten de vakken vaak met andere voedingsmiddelen gevuld worden en mogen ijsblokjes geen plaats innemen. IJsblokbakjes van plastic of ijsblokzakjes vullen en de ijsblokken eruit halen is lastig en ook niet bepaald heel hygiënisch. Voor een feest of party volstaan de ijsblokjes uit de koelkast al helemaal niet. De kant-en-klare ijsblokjes uit de supermarkt zijn in verhouding heel duur en moeten eerst naar huis getransporteerd worden. Dan is de aankoop van een ijsblokjesmachine of een ijsblokjesmaker een uitstekende praktische aanvulling in de uitrusting van de keuken bij u thuis. Met een machine voor de productie van even grote blokjes hoeft u enkel op een knop te drukken en na korte tijd hebt u perfecte ijsblokjes. De vorm van de ijsblokjes hoeft niet altijd een vierhoekige blok te zijn, ook andere vormen zijn bij sommige machines mogelijk.

Hoe werkt een ijsblokjesmachine?

IJsmakers zijn vaak heel compacte en voor hun prestatie relatief kleine machines. Ze hebben een watertank en koel- en verwarmingselementen. De machines worden met een elektromotor aangedreven. Sommige toestellen kunnen ook direct aan de waterkraan van de waterleiding aangesloten worden. Dit kan heel handig zijn als bv. regelmatig grote hoeveelheden ijsblokjes gemaakt moeten worden zoals voor het koelen van gerechten op het buffet. IJsblokjesmachines koelen het water van binnen naar buiten. Het water stroomt rond de koelstaven en daardoor wordt het ijs mooi helder. Het vriesproces in het diepvriesvak verloopt in tegengestelde zin waardoor het ijs vaak een doffe en gebarsten look heeft. Het verwarmingselement in de machine zorgt voor dat de blokjes losgemaakt worden en in de verdeelbak vallen.

Hoeveel tijd heeft een ijsblokjesmachine nodig?

De productieduur voor ijsblokjes kan afhankelijk van de machine sterk variëren. Vele machines hebben de mogelijkheid om de blokjes in verschillende afmetingen te produceren. Hierbij kan de productieduur bij een machine al verschillend zijn afhankelijk van de hoeveelheid en afmetingen van de gewenste ijsblokjes. Zo kan de productieduur enkele minuten bedragen, zoals 10 minuten voor enkele ijsblokjes of ook tot een uur en langer voor de productie van bv. 500 gram of 750 blokjes of grotere hoeveelheden. Bij sommige machines wordt ook de hoeveelheid ijs aangegeven die in de loop van 24 uur gemaakt kan worden. Deze hoeveelheid kan dan bv. tot 12 kilogram bedragen. Heel wat dergelijke machines hebben een uitschakelautomatisme en displayweergaves voor de keuze van programma’s en andere.

Hoe vaak moet een ijsblokjesmachine gereinigd worden?

IJsblokjesmachines moeten net zoals andere keukenapparaten die met water werken, regelmatig gereinigd en ontkalkt worden. Voor de bereiding van de blokjes moet voornamelijk om hygiënische redenen het water in de tank minstens een keer per dag vervangen worden. Nog voor het eerste gebruik moet de ijsblokjesmachine grondig gereinigd worden zodat er geen vuil zoals productieresten in het ijs terecht kunnen komen dat vervolgens geconsumeerd wordt. De producenten geven vaak aanbevelingen over de manier en de frequentie van de reiniging. In principe moeten de tank en de uitvoerlade van de ijsblokjesmachine na elke werkcyclus met een zachte doek gedroogd worden. Het is van belang om een zachte doek te gebruiken zodat er geen krassen kunnen ontstaan waarin zich later bacteriehaarden kunnen ophopen.

Hoe wordt een ijsblokjesmachine gereinigd en ontkalkt?

Aangezien ijsblokjesmachines heel uiteenlopend gebouwd zijn, moeten in elk geval de aanwijzingen van de producent inzake de reiniging gevolgd worden. Deze zijn vaak te vinden in de meegeleverde gebruiksaanwijzing en kunnen aanbeveling over de te gebruiken reinigingsmiddelen bevatten, zoals voor bepaalde ontkalkers. Als er volgens de instructies van de producent bepaalde ontkalkers voor de reiniging van de machine gebruikt kunnen worden, worden deze volgens de doseerinstructies vaak bij draaiende motor van de ijsblokjesmachine toegepast. Als de gebruiksaanwijzing geen bezwaren van de producent bevat, kunnen bij ijsblokjesmachines net zoals bij koffiemachines of andere keukenapparaten waarbij water wordt gebruikt, regelmatig - meestal na meerdere weken - azijnoplossingen of citroenzuur gebruikt worden voor de reiniging. De frequentie van de reiniging wordt bepaald door de hardheidsgraad van het gebruikte water. Hierover kunt u zich informeren bij het waterstation dat het water levert indien u gebruik maakt van leidingwater. In vele machines kan bv. om hygiënische redenen ook koolzuurvrij mineraalwater gebruikt worden.

Conclusie

IJsmachines zijn perfecte begeleiders in de keuken voor het bereiden van gelijkvormige en heldere ijsblokjes. Niet alleen voor drankjes en cocktails, maar ook bij het bereiden van diverse gerechten in combinatie met een ijsvergruizer voor het bereiden van vergruisd ijs voor verschillende desserts of voor het koelen van voedsel op een buffet, is het bereiden van de precieze hoeveelheid ijsblokjes heel praktisch, hygiënisch en ten zeerste aan te raden. In elk geval biedt de ijsblokjesmaker u voor uw feest of party een uitstekende mogelijkheid om uw gasten op elk moment ijsgekoelde dranken te serveren.